Naam: Andy Marcelissen

Woonplaats: Raamsdonksveer

Provincie: Noord-Brabant

Telefoon:  0162-523529

Mobiel: 06-51466038

 

 

Email: andymarcelissen@casema.nl

 

Twitter: @AndyMarcelissen

Facebook: /andymarcelissen

Instagram: @andymarcelissen

 

Website: www.andymarcelissen.nl

 

contactgegevens

Andy Marcelissen

(Klik op het tabblad om het open te klappen of te sluiten)

 • Even voorstellen...

  Andy Marcelissen heeft zijn fantasiewereld een podium gegeven en iedereen mag naar hem kijken en luisteren. Een openbaring voor alle liefhebbers van de typische droge Brabantse humor.

   

  Op carnavalsgebied heeft de tonpraoter Marcelissen wat dat betreft al een behoorlijke naamsbekendheid opgebouwd in Brabant, Limburg en Gelderland. Van 11-11 tot halfvasten wordt hij bij grote regelmaat van het ene bal naar het andere gezogen, maar ook buiten het piekseizoen moet hij vaak opdraven. Een conference past namelijk op iedere gelegenheid. Men kan Marcelissen ook aanbevelen als het gaat om een presentatie, levensloop of een speech op maat.

   

  Naast de tv-werkzaamheden bij Omroep Brabant als weerman Henk Huppelschoten, namen de Brabantse theaters de laatste jaren een groot deel van het podiumjaar van Andy Marcelissen in beslag. Hij struinde alle Brabantse theaters af, met groot succes. Overal liepen de schouwburgen vol.

   

  Plankenkoortsvrij betrad hij begin 2009 het NightWriters-café, het schrijversspeeltuintje van Kluun. Het is hèt podium dat naast de gevestigde auteurs ook aan de onbekende schrijvers de mogelijkheid biedt om zich te profileren. Marcelissen doorstond de proef der bekwaamheid en mag zich inmiddels een volwaardig NightWriter noemen.

   

  Bij vele verenigingen en organisaties wordt het carnavalsfeest versnipperd over verschillende evenementen, verspreidt over een heel jaar en daardoor niet alleen meer in het hoogseizoen van de tonprater vallen.

  Gelukkig heeft ieder plaatsje in carnavalvierend zuiden zijn eigen ton. En zolang het publiek wil dat deze veelvuldig bezet wordt met verschillende kletsers, gaat deze oude traditie nimmer verloren. Marcelissen houdt zich ten alle tijden aanbevolen om iedere ton te vullen.

 • Buuts

  De crematie van ‘vriend’ Dick gaat niet zonder slag of stoot. De spreker is niet te spreken over de overledene. Dick is te ver gegaan en wordt voor z’n crematie met de grond gelijk gemaakt.

   

  Een conference speciaal voor Herenzitting of Herensociëteiten. Men kan dus met enige zekerheid stellen dat feministisch Nederland hierbij beter ver vandaan kan blijven.

  (Under Construction)

   

  Opscheppend over zijn turbulente leven met het vrouwvolk, ‘Ik heb aan iedere vrouw tien vingers’, komt men er na afloop van zijn conference achter dat het allemaal wel meevalt. Maar ja, dat is achteraf.

  (Under Constructin)

   

  Is ie er nou wel of niet?

  (Under Construction)

   

  Een prachtige buut over de perikelen van een trainer, die zijn veteranenelftal probeert te behoeden voor degradatie. Het valt voor hem echter niet mee om nog een representatief team op te stellen. De tachtigers kampen met allerlei gebreken en mankementen, iets wat de prestaties niet ten goede komt. Bij gebrek aan beter is de trainer zelfs genoodzaakt om Rooie Bertus op te stellen, die notabene al is overleden. Toch blijkt Bertus nog een cruciale rol te spelen in de allesbeslissende wedstrijd tegen het negende van F.C. De Spechten.

  ‘Kom op mannen, we staon dan wel met 18-0 achter, mar er is nog niets verloren ...’

   

  Een basgitaar met een lengte van 3 meter, stammend uit de Middeleeuwen, staat centraal in deze conference. Hij heeft het onhandige en lange instrument geërfd van zijn voorouders en ziet het als een familiaire plicht er uit te halen wat er in zit. Op een droge manier verhaalt hij over de geschiedenis van het pronkstuk en de wijze waarop er mee is omgegaan, maar vooral hoe men het gevaarte dient te bespelen. Dit gebeurt op een dusdanige zelfverzekerde wijze, dat het lijkt alsof we met een gitaarvirtuoos te maken hebben. Maar om er werkelijk een fatsoenlijke noot uit te krijgen, dat is weer een ander verhaal. Hoewel, het is eigenlijk meer een kletsverhaal.

  ‘Als straatmuzikant trok ik weinig luisteraars, hoewel het toch behoorlijk druk was langs de A67, mar iedereen reed kaihard duer ...’

   

  Nog nooit scoorde hij één carambole, in zijn hele carrière niet. Een beetje biljarter had zijn keu allang in het vet gezet en er nooit meer naar omgekeken. Toch zeker als je ook nog eens verziend en kleurenblind bent. Maar als het in het huwelijk ook niet wil vlotten, dan grijp je alles aan om maar zoveel mogelijk van huis te zijn. Dus blijf je je hobby uitoefenen, tegen wil en dank. En dan zul je zien dat slechte ogen nog niet eens rampzalig hoeven te zijn voor een hopeloze relatie. Een komisch verhaal rondom het groene laken.

  ‘Biljarten is een tik, een carambole is twee tikken ...’

   

  Hij studeerde af op de Europese koekoek en moest op het examen mondeling een gesprek voeren met een papegaai. Als ervaren vogelkenner legt hij de luisteraars de fijne kneepjes van het vak uit. Het zijn vooral de kleine dingetjes die zijn hobby zo interessant maken. Minuscule verschillen in het gedrag van bekende en onbekende vogels. Vreemde eigenschappen van de meest zeldzame vogels, waar niemand ooit bij heeft stilgestaan. Zo komt u er bijvoorbeeld achter waarom een kraanvogel ’s avonds goed dichtgedraaid moet worden. Afijn, na deze conference over de ornithologie heeft u ineens een heel andere kijk op de wereld van de vogels.

  ‘Vroeger zaag ik het verschil nie eens tussen een stroisvogel en een blinde vink, mar sinds die cursus verrassen ze mij nergens meer mee...’

   

  Willem’s vader heeft een fokkerij en heeft zich gespecialiseerd in schimmels. Ome Kees, die overigens zo scheel is als een otter, is getrouwd met tante Door, die niet minder dan 135 kilo weegt. Willem groeit op tussen de paarden en hij wil net als zijn vader een topruiter worden. Op de manege van ome Kees krijgt Willem les van tante Door, die hem klaarstoomt voor zijn eerste springwedstrijd. Op zijn witte paard Black Beauty raakt Willem prompt de weg kwijt op het concours. De dekhengst Black Beauty is namelijk snel afgeleid en denkt in feite maar aan één ding ...

  ‘Main vaoder fokt in faite alleen mar schimmels. En oonze ome Kees, die schildert ze daorna in de gewenste kleur ...'

   

  Tientallen volgelingen van het christendom hebben het originele kerstverhaal door de eeuwen heen zo vaak ‘verbouwd’, dat er aan de geloofwaardigheid van het overgebleven werk sterk wordt getwijfeld. De nieuwste versie heeft ongetwijfeld niets meer weg van wat ooit gebeurde in Betlehem. Of misschien juist wel. Ruim tweeduizend jaar later leest een van de laatste profeten voor uit het Nieuwste Testament. Oftewel: Het kerstverhaal in een modern jasje.

  ‘Zal ik de navel vrolijk doorknippen?’ zei Jozef streng…

   

  Gerrit is een zeldzame crimineel die liever in de gevangenis zit dan thuis. Je zit er lekker op jezelf en je hoeft er geen tuin bij te houden. Als de verveling echter toeslaat, ontsnapt de sluwe Gerrit weer kinderlijk eenvoudig uit de best beveiligde cellen die er zijn. Onlangs werd hij nog door de directeur van De Koepel in Breda gehuldigd, omdat hij voor de 25e keer was ontsnapt. Eenmaal thuis begeeft Gerrit zich echter weer snel op het verkeerde pad. Als vrij man is inbreken het liefste wat ie doet. Maar ja, als je vervolgens op heterdaad wordt betrapt, dan zit je zo weer achter de tralies. Kortom: een boeiend spel met de handhavers van de orde.

  ‘Om er een beetje in te komen, brak ik eerst een paar keer bij mezelf in'

   

  In een gezin met vijftien lelijke kinderen was het nog niet zo makkelijk om moeders mooiste aan te wijzen. Die was er dan ook niet. In het allerkleinste huis van het dorp heerste midden jaren zestig de zelfspot. De vraag was dan ook wie de lolligste thuis was. De verkondiger van dit verhaal komt hier in ieder geval voor in aanmerking.

  ‘Witte wè oons moeder altaid zei? "Witte wè oons vaoder altaid zei." Dè zei oons moeder altaid ...’

   

  Cursus Tonpraoten doe je zo!

  De tonpraoter sterft uit. In Brabant en Limburg zijn er al niet veel meer en in Duitsland komt ook al geen nieuw talent meer bij. De jongste tonpraoter is daar al 79 jaar. In Oost Europa komen bijna geen kletsers meer voor en in Zuid Afrika is de tonpraoter zelfs volledig uitgestorven.

  Gelukkig heeft hij een cursusboek geschreven, als versnelde opleiding tot tonpraoter. En met dit leerprogramma reist hij stad en land af om te redden wat er te redden valt. Het boek heet ‘Tonpraoten doe je zo’.

  ‘Heb deze cursus gisteren ook gedaon in Sittard en daor vonden ze het allemaol even leuk. Héél even mar eigenlijk, om precies te zain ...’

   

  Vroeger had men de stadsomroeper. Tegenwoordig, met alle technische mogelijkheden, is men zelfs in staat om het meest recente nieuws op iedere willekeurige plaats te krijgen. Journaal op locatie dus. De mobiele Nieuwslezer brengt u ter plaatse het nieuws van het afgelopen etmaal. Niet alleen het wereldnieuws komt aan bod, maar ook het binnenlands nieuws wordt belicht, alsmede het vaderlandse sportnieuws. Daarnaast heeft hij ook de meest actuele plaatselijke nieuwsfeiten, de roddels uit de showwereld, geheime informatie vanuit het Koninklijk huis en uiteraard het weer en de verkeersinformatie. Zelfs de meest actuele nieuwsberichten stromen ter plaatse zijn oren binnen. Zo blijft iedereen die een avondje van huis is, toch mooi op de hoogte van het reilen en zeilen.

  ‘Er komt een depressie vanuit de Balkan. Er komt een hogedrukgebied vanuit de Balkan, er komt onweer uit de Balkan en een storm vanuit de Balkan. En hoe komt het toch dat AZ ineens niets meer met de bal kan?’

   

  De visueel gehandicapte vrijgezel Nico Vink heeft een visuele handicap. Toch blijft hij naarstig op zoek naar de ware madonna. Hij loopt echter niet alleen achter de vrouwen aan, ook achter de feiten. Maar vooral achter zijn geleidehond Kees de Vries, die ook al geen hol ziet en net zo makkelijk tegen de broekspijpen van zijn baasje pist als op de schoenen van wie dan ook. Samen proberen ze er het beste van te maken.

  ‘Het duurde wel lang voordat die lift op de eerste verdieping aangekomen was. Bleek ik al een kwartier in de bezemkast te staan’.

   

  In het land der edele literatuur zijn de huizen heilig en de tenen lang. Schrijvers maken elkaar op de rode loper van het Boekenbal uit voor rotte vis en dichters buitelen over elkaar heen om elkander in de grachtengordelkranten te vertellen dat het schan-da-lig is dat die andere dichter genomineerd is voor de titel Dichter des Vaderlands.

   

  Andy Marcelissen lacht om de etiquette van de gracht. Zelden heeft er op het NightWriters-podium een vreemdere eend gestaan. Bij Giel Beelen op radio 3FM, op Lowlands, op Mystery Land, in ons vaste honk het Comedy Theater in Amsterdam: overal zit het publiek nu nog bij te komen van die vreemde snuiter die daar plots tussen Joost Zwagerman, Herman Koch, Saskia Noort, Nico Dijkshoorn, Susan Smit, Christophe Vekeman en Tommy Wieringa stond te oreren. De Dichter des Vaderlands zal-ie niet worden, maar Andy Marcelissen is de ongekroonde Dichter des Larielands. En die is een stuk grappiger. Nodig hem eens uit in de ton!

   

   

  Wees Gegroet!

  Kluun

   

 • Prestaties

  1996, 1999, 2003, 2004, 2010, 2015 en 2019

   

  1994, 1996, 1997, 1998, 1999, 2003 (2x), 2004 (2x), 2005, 2010, 2011 en 2015 (4x)

   

   

  1998 en 2004

   

  2003, 2010, 2015 en 2016

   

  2004

   

  2000, 2002, 2003 en 2009

   

  2006 en 2010

   

  2011, 2015 en 2016

   

   

  Tweede bij knikkerwedstrijd in de Kerkstraat te Raamsdonksveer in 1973.

   

  Gedeelde vierde plaats bij wedstrijd ver-plassen in Geertruidenberg in 1978 (2,5 meter)

   

  Eerste prijs in 1996, 2001 en 2007 bij het jaarlijkse Waspikse toernooi om de Hardste Boer.

   

 • Overige info

  Naam: Andy Marcelissen

  Adres: Het Spant 1

  Postcode:  4941 RC

  Woonplaats: Raamsdonksveer

  Provincie: Noord-Brabant

  Telefoon:  0162-523529

  Mobiel: 06-51466038

   

  Email: andymarcelissen@casema.nl

   

  Twitter: twitter.com/AndyMarcelissen

  Facebook: facebook.com/andy.marcelissen.entertainment

  Instagram: instagram.com/andymarcelissen

   

  Website: tonpraten.nl/andymarcelissen - tonpraten.com/andymarcelissen

  www.andymarcelissen.nl

   

  Beroep: Conferencier, tonprater, dichter, schrijver, tekenaar

  Geboortedatum: 23 maart 1967

  Optreedgebied:

  Dialect: Plat Fèrs (wereldtaal)

   

 

 

 

 

 

 

 

(Klik op de foto om deze te vergroten)

Gastenboek
Advertentie